понедельник, 7 декабря 2015 г.

Тростянчани в Китаї.



Неймовірно, але факт: тростянецьких представників творчих професій - музикантів і танцюристів - у Піднебесній незабаром буде більше, ніж в їх рідному місті. Фінансово обділені на Україні, в Китаї тростянчани займаються улюбленою справою одержуючи зарплату на порядок вище української. «Тrostyanets-ua» поспілкувалися з деякими, що дозволило скласти картину типової поїздки в Китай за контрактом. Всі мінуси і плюси подібних вояжів - перед вами.
Китайські інкогніто
Всього в ході інтернет-спілкування «Тrostyanets-ua» поговорили з п’ятьма тростянчанами, що побували в Піднебесній по роботі. Деякі вже повернулися, інші збираються туди знову, а треті - взагалі сидять там безвилазно, називаючи Китай своїм домом. Всіх їх пов'язує не тільки мала і велика Батьківщина, а й бажання не світити свої імена в журналістських матеріалах.
Тростянчани почали їздити до Китаю на заробітки не давно. Почалося все п’ять років назад, тоді туди найчастіше вирушали танцюристи. Пізніше до них додалися й представники інших творчих професій - музиканти, співаки. Тростянчанка З.перший раз поїхала у Китай в 2011-му. «Звідти приїхала моя знайома і почала розповідати про принади Піднебесної. Виявилося, в той час в Китаї були популярні артисти слов'янської зовнішності. Мені пощастило, я займалася танцями. У 2011 р я поїхала до Китаю за контрактом танцюристки в парку. 4 роки катаюся туди-сюди, Китай-Україна.» Крім вищевказаних професій, Китай також потребує діджеїв та перекладачів. Стандартна зарплата - від 400 до 1000 доларів на місяць. Рідше - до 1800 доларів. Стандартний контракт - від півроку, але частіше їздять на 8 місяців і довше. Китайцям невигідно запрошувати до себе не надовго.
Все в контракті
«Документи зібрати зовсім не складно. Все можна підготувати за тиждень, головне - бажання і наявність закордонного паспорта, все інше дрібниці. Якщо працювати по туристичній візі, це дуже небезпечно, немає гарантії в роботі, але й можна отримати штраф та депортацію », - розповідає тростянчанка М., що займається в Китаї танцями.
 Окрім цього в бізнесі працевлаштування в Китаї, доволі багато аферистів, які візьмуть гроші і ні чого окрім обіцянь не зроблять. Щоб не стати жертовою аферистів та торговців людьми треба завжди бути уважним та обачливим.
Підписуючи контракт, майбутній китайський працівник заздалегідь знає, де він буде жити і працювати. Сюрпризів по приїзду бути не повинно. «Місце роботи спочатку вказується, так що після прильоту це вже не секрет. На цьому контракті я працюю в аквапарку, на минулому - в клубах. Можна працювати в парках, театрах, цирку. Це залежить від бажання артиста », - говорить М.
Ресторани, парки, супермаркети
Китай - країна, яка постійно розвивається. Практично щодня відкриваються великі магазини, супермаркети, ресторани. Щоб відсвяткувати ці події, потрібні музиканти і співаки. «Китайці дуже люблять караоке, вони обожнюють іноземних артистів, а коли ці ж артисти ще виконають китайські пісні, то це для них свято. Я думаю, співаки на першому місці за популярністю. Далі йдуть танцюристи. Для них придумують різні постановки. Їх хореографія трохи відрізняється від нашої, але вони знають, чого хочуть - і все виходить. Гарне шоу - запорука успіху », - вважає М.
Музикантів найчастіше беруть сформованою командою - наприклад, басист, ударник, гітарист (або клавішник) і вокаліст.. Грати потрібно кавер-версії відомих хітів. В середньому, знати треба близько 30-40 пісень.
У парках розваг, крім роботи, можна і відпочити, покатавшись на місцевих атракціонах. Одного дня такого веселощів вистачає, щоб потім туди не лізти.
Проживання
Питання житла для приїжджих працівників в Китаї вирішують грамотно. «Зазвичай це 3-4-поверховий  будинок, де живе багато людей. Досить непогані умови », - розповідає З.
Тростянчанка З. на цьому контракті живе в квартирі, де по 2 людини в кімнаті. «Умови хороші - є кухня, холодильник, вода, загалом, все, що потрібно для життя. Будинок знаходиться в п'яти хвилинах від роботи », - розповідає дівчина. У кожному разі, якщо ви маєте намір з'їздити в Китай попрацювати, будьте готові до умов гуртожитку - окремо від колективу вас навряд чи поселять.
Китайці - трудоголіки
Працювати з китайцями не важко, але й не легко. «Я ніколи не бачила такого прагнення до праці, більшість китайців готові працювати скрізь і завжди. Вони повністю віддаються своїй роботі, яка б вона не була », - розповідає З. Приїжджих сильно не навантажують - у музикантів роботи вечорами, танцюристи в парках і Діснейленд за день роблять кілька виходів, але сильно не переробляють. «Сильніше стомлюють переїзди. Країна велика, доводиться багато часу витрачати на пересування », - розповідає ще тростянчанин С. Він грає в музичному гурті.
Ще один мінус - незнання мови. «Якщо є в компанії перекладач, це все одно не дуже допомагає. Він не все доносить до боса або менеджера, так як потрібно, вони бояться сказати щось зайве. Мінімально знати китайську - великий плюс », - вважає З.  
 Головне - виконувати те, що написано в контракті, і не давати змушувати себе робити те, чого там немає.
 Відпочинок all inclusive
Крім роботи, тростянчани в Китаї не забувають відпочивати. Деякі їздять у туристичні місця, хоча зробити це непросто, оскільки відстані дуже великі, а вихідних не так багато. 

Наприклад перебуваючи в Гонконзі тростянчанка З. побувала: парк птахів, алея зірок, Ocean Park, Hollywood road, Пік Вікторія, - враження незабутні.
Так як переважна більшість тростянчан-заробітчан люди молоді, багато тусуються в нічних клубах. Там - ще один безперечний плюс: в деякі місця людей з європейською зовнішністю запрошують на повний «all inclusive».
 «Більше подобається піти з гітарою до річки або просто в парк, посидіти там, поспівати можна і випити. Якщо погана погода, збираємося вдома і так само добре проводимо час », - говорить З.


Китайська їжа не для всіх
Китайська їжа дивна, але знайти щось для свого смаку реально
Окрема тема для розмови про Китай - це їжа. Найчастіше вона там гостра або просто дивна. Одним тростянчанам вона категорично не подобається, іншим - навпаки. «Часом не знаєш, що і їси, але все одно вона смачна. Китайці люблять дуже гостру їжу і кажуть, що так смачніше. За українськими стравами не нудьгуємо, у нас є традиція раз чи два на місяць збиратися і готувати наші. Кожен може включити в меню своє побажання. Мені тут не вистачає кефіру, хоча в Україні я їм не дуже захоплююся. Китайці не в захваті від нашої їжі, після дегустації твердять, що їх кухня краще, але все одно наминали із задоволенням », - ділиться враженнями тростянчанка З. Інша тростянчанка К., крім кефіру, сумувала за сметаною, борщем, нормальниму сиром, гречкою і різними домашніми  кашами.
Як підсумок всі разом підсумували:  “Китайська кухня дуже різноманітна. Вкрай гостра на заході Китаю, південь - в основному морепродукти, в центральному Китаї споживають всю їжу в солодкому соусі, а на півночі - майже як удома ».

Морепродукти в Китаї дуже смачні і готують їх безліччю способів
Подобається, не подобається

Китай - країна з найбільшою чисельністю населення в світі: там проживає, ні багато ні мало, півтора мільярда людей. Середня щільність населення в Китаї - 140 чоловік на квадратний кілометр. Тому, як кажуть ті, хто поїхав працювати в Китай, будьте готові до того, що переселяєтеся в великий мурашник: але ж деяким це подобається.
У Китаї тростянчанам подобається:
    -можна вийти на вулицю в 3:00 ночі і не боятися, що на тебе хтось нападе або стане чіплятися;
   - на полицях у будь-яких магазинах (навіть у віддалених від «цивілізації» населених пунктах) є все і завжди;
    -  дороги;
    - більш низькі ціни скрізь і на все, великий вибір всього і як не дивно більш якісні речі;
У Піднебесній тростянчанам не подобається:
   - правила дорожнього руху, точніше повна відсутність. Транспорт може їхати в будь-якому напрямку, не звертаючи уваги на людей і світлофори;
   - всюди курять, навіть у лікарнях і перукарень;
   - кожен бачить в тобі мільйонера і намагається всіляко вивудити з тебе грошей;
    - китайці дуже «брудний» народ: у них повсюди гори сміття, які до ранку наступного дня зникають, а до вечора виростають знову;
    - вони дуже галасливі і правила поведінки в громадському місці у них просто відсутні;
    - не вистачає свіжого повітря, і сонце тут сідає дуже рано - в 7:00 вечора темінь!
Назад все рівно тягне
Заробити в Китаї на квартиру або машину за одну поїздку неможливо, треба їздити ще і ще.
Найчастіше контракти закінчуються ближче до зими, а назад в Піднебесну виїжджають на початку весни. За час перебування на Батьківщині встигають і з рідними-близькими побачитися, і гулянки для друзів проспонсорувати. Заробити достатню кількість грошей, щоб купити щось варте уваги, цією діяльністю непросто. Зібрати достатню суму для покупки автомобіля або квартири можна хіба що, якщо їздити туди регулярно, мало витрачати і багато відкладати. Хоча, якщо ти молодий і повний енергії, найменше хочеться відкладати веселощі на майбутнє і рахувати кожну копійку. Частіше в Китай їздять за враженнями, нормальним побутом і роботою, яку в Тростянці, як і в цілому в Україні, оплачують значно гірше. Інше питання - як скоро в Україні з'явиться можливість реалізувати набутий багаж знань і умінь, отримуючи за це гідну матеріальну винагороду.