суббота, 1 ноября 2014 г.

Заробітки в Польщі.



 Негаразди в економіці  України та дефіцит робочих місць в Тростянці, гонять наших земляків на заробітки до інших країн, а саме Польщі.. Але не потрібно ідеалізувати цю ідею заробітку   у сусіда (Польщі) теж є проблеми. І вони до болю схожі на наші. На сьогоднішній день в Польщі 2 млн 100 тис безробітних. У той час, як на біржах праці по всій країні налічується навряд чи 38 тисяч вакансій. Є регіони, де рівень безробіття сягає 40%. Відповідно до реєстрації на біржі праці складено список професій з найбільшим безробіттям в 2013 році. Уряд проблему усвідомлює і обіцяє змінити ситуацію. І проблеми польської родини, згідно з дослідженнями Centrum Badania Opinii Społecznej, виглядають дуже знайомо - безробіття, низькі заробітки, відсутність житла. Тому самі поляки теж воліють заробляти на життя глибше в Європі (Італії, Німеччині), у більш заможних сусідів по ЄС, де за подібну роботу платять ту ж суму, але вже в євро. Парадокс у тому, що українці в Польщі, як і поляки на Заході, являють собою відносно дешеву, але якісну і витривалу робочу силу.
А поки, незважаючи на кризу, влада, як можуть, піклуються про підтримання оптимізму серед своїх громадян. Прем'єр Туск пообіцяв, що в найближчі 22 року Польща увійде до п'ятірки найбільш розвинених країн світу. І що найдивніше, його смілива заява підтверджують не тільки польські, а й міжнародні експерти та економісти. Так що поживемо-побачимо ...
 Незважаючи на безробіття, робота все ж є. Звідки беруться вакансії? Це або фізична праця, який самі поляки виконувати не хочуть, вважаючи за краще наймати для цього гастарбайтерів з України, бо звільнені поляки виїхали за кордон. На них і можуть претендувати українці. Тому що заробіток, який не влаштовував поляка -  в 3 рази більше, ніж багато наших можуть заробити вдома. Більшість з них не планують «зачепитися і залишитися» у Польщі, їх завдання максимум - забезпечити сім'ю, що залишилася на батьківщині.
Які професії затребувані в Польщі? Все. Але одні більше, інші менше, і платять за них по-різному.
 Всі пропозиції, де вказується, що знання мови та освіта значення не мають - передбачають виключно некваліфіковану працю. Що за цим стоїть, сподіваюся, всім зрозуміло. З чистою і добре оплачуваною роботою у місцевих теж проблеми, але навіть незважаючи на це, хапатися за важку працю, та ще за мізерними розцінками, вони все одно не поспішають. А якщо і беруться - то для них і умови кращі, і зарплата краще. Така робота є як для чоловіків, так і для жінок, але в обох випадках однаково невдячна і малооплачувана. Платять за неї 5-8 злотих за годину - при ненормованому робочому дні і рідкісних вихідних..
Де і як шукати?
Є два основних способи знайти роботу в Польщі - самостійно або через посередників / агентства. У тому і іншому випадку є нюанси, про які потрібно сказати окремо.
Цей спосіб дешевий і доступний, особливо за допомогою Інтернету, але для самостійного моніторингу сайтів працевлаштування і дощок оголошень, де зазвичай публікуються вакансії, потрібно багато часу і знання місцевої мови. Тому пошуком роботи за професією, або просто непогано оплачуваної роботи в компаніях, краще зайнятися, ще перебуваючи в Україні, оскільки на це піде час. Будьте готові розіслати десятки CV на пропозиції, вимогам яким ви хоч якось відповідаєте.
Ще важливо, тому що на вільне місце іноземця можуть взяти тільки в тому випадку, якщо на нього не претендує поляк, який має пріоритет. Згідно з дослідженнями на ринку праці, поляк отримує відповідь приблизно на кожне 3-4 вислане резюме, а іноземець - лише на 1 з 17.
 Посередники.
На сьогодні це найпоширеніший спосіб пошуку роботи за кордоном. Якщо немає можливостей або бажання витрачати сили і час на самостійний пошук, то вас чекають не дочекаються численні посередники. Варіант цілком життєздатний, за умови їх порядності. Ось тут-то і слід проявити максимальну пильність. На що звертати увагу? Чим «м'якше стелять» і «солодше співають» - тим більше шансів, що на ділі все виявиться з точністю до навпаки. Декілька моїх знайомих тростянчан зловились в сіті агентств і на своїй шкурі випробували
польські заробітки. На них заробили агентства працевлаштування від 300 до 500 доларів, нечесні роботодавці з 12 годинним робочим днем та значно меншею зарплатнею від обіцяної.
Обіцянки - це основний гачок, на який ловлять своїх клієнтів шахраї. На жаль, їх чимало. Тому можна і потрібно попередньо поцікавитися як сертифікатами посередника, так і відгуками про нього і майбутнього роботодавця, благо інтернет дає для цього всі можливості. Навряд чи думки виявляться цілком і повністю позитивними, але якщо все ж зважитеся на цей експеримент, хоча б будете розуміти, з чим доведеться мати справу.
СКІЛЬКИ ПЛАТЯТЬ?
За статистикою, за кордоном працюють 10% українців. За даними інших польських ЗМІ, сьогодні в Польщі працює майже 150 тисяч українців. Це 85-90% від загального числа легально працюючих тут іноземців. З того, що розповідають місцевим медіа самі наші співвітчизники, то Польщу українці обирають з двох причин: відсутність роботи вдома і можливість заробити в 3 рази більше. При цьому нагадаю, що самі поляки, озираючись на захід, свої заробітки вважають дуже низькими. І весь час скаржаться на тих, хто «наплакав» їм таку зарплату. Зрозуміти їх неважко - можна сказати, що за рівнем життя та сфері обслуговування Польща вже наздогнала інші країни Євросоюзу, а от за рівнем зарплат досі відстає: якщо по Європі вона становить 2-3 тисячі євро на місяць, то у поляків, в середньому , близько 800-1000 євро.
Ким працюють українці в Польщі? За статистикою, 70% зайняті в сільському господарстві, де, за даними польського видання Dziennik Gazeta Prawnа, заробляють від 500 - 800 доларів на місяць. Друга за чисельністю сфера діяльності - будівництво, тут в місяць можна отримати від 800 доларів.   Наприклад, зварювальник, якому пощастить влаштуватися в норвезько-польське підприємство, отримуватиме 22 зл / год і майже 1700 доларів на місяць. У той час, як у звичайній фірмі представник цієї ж професії може розраховувати на 10-12 злотих на годину. При цьому, від обох потрібен досвід, вміння, сертифікати, допуски. Каменяр у Варшаві, згідно з оголошенням, отримає 20 зл за 1 кв.м і зможе заробити від 1000 доларів на місяць, а коваль в Познані - 12 злотих на годину і більше 1100 доларів на місяць. Збирачеві редиски, за умови дотримання норм виробітку «від 1000 до 2000 пучків за день» обіцяно аж 800 доларів за «тарифом» 7 грошів за пучок, а в цілому, в теплицях і «на печерицях» готові платити 5-7 злотих на годину і 500-800 доларів на місяць. Технологу виробництва овочів обіцяють зарплату 2500 зл, але вимагають знання англійської та польської мов.
Каменярі і малярі-штукатури можуть заробити 10-12 злотих / год, плиточники - від 12 злотих за м2, столяри і теслярі - 10-15 злотих / год. Робочий день, в більшості випадків, складе 10-14 годин. Працюючи за 5 злотих на годину швачка, залежно від продуктивності, отримає 550-1000 дол. на місяць, пекар-кондитер запрацює 8-9 злотих за годину, водій - від 4000 злотих на місяць.
М'ясокомбінат. Якщо вмієте працювати по 10-12 годин на добу, 6 днів на тиждень, тоді ця робота вам підійде. Фізично дуже важка робота, постійно в вогкості і при низьких температурах. Хто працює на обвалціе м'яса, кажуть, що порізи дуже довго не загоюються. Оплата теж не велика, десь до 1 долара / год. Часто надають житло, і навіть харчування. Але умови дуже погані
Але це - в обіцянках. А як виглядає така робота на практиці?
«За кілограм зібраних грибів нам платили 40 грошів (близько 1 грн - авт.) На експорт їх треба було не скидати у кошик, а акуратно укладати, і коштувало це вже 50 грошів. Найспритнішим вдавалося зібрати більше 10 кг за годину. Але оплата відрядна, і більшість збирали менше, тому отримували всі по різному - від 700 до 1300 злотих на місяць. Мали ненормований робочий день і 1-2 вихідних на місяць »- пише про досвідроботи в Польщі українка Ганна, називаючи його" сумним досвідом".
Про нелегку долю наших заробітчанок, які заробляють збиранням в польських сім'ях, не раз писали місцеві медіа, особливо після мерзенних випадів Фігурського і Воєвудського на адресу українок. Gazeta Wyborcza навіть опублікувала сповідь однієї з українських домробітниць, яка розповіла про умови, які їй створив роботодавець:
«Роботи було все більше, а їжі все менше. Про сніданках і вечерях взагалі забудь. Обід бував. Але траплялося, що отримувала тільки суп в пакетику ... ».


  Поділилася досвідом і українська журналістка, статтю якої опублікував польський Newsweek. Вона спеціально приїхала до Польщі, щоб на собі відчути, в яких умовах працюють тисячі українських прибиральниць:
«На Анджея, пенсіонера, діє тільки пиво. Спочатку каже, що в мене гарна фігура. Потім бере за руку, і підбирається ближче, коли чищу ванну. Вириваюся. Але я - прибиральниця з України. А Анджей хоче помацати, раз вже платить мені 50 злотих за три години. Вважає, що в ціну входить і секс ».
І таких випадків, на жаль, чимало. Наші співвітчизниці регулярно нарікають на просторах Інтернету на «неформальні» і недвозначні пропозиції роботодавця. Хоча, як мені здається, такий стереотип вседозволеності по відношенню до наших жінок теж не на порожньому місці формується - поки є ті, хто не гребує і охоче відгукується на подібні «натяки» з боку поляків. ІМХО, зрозуміло.
Агентства, які відправляють людей на роботу, співпрацюють з польскими фірмами, де свідомо економлять на робочій силі. Тому умови роботи та проживання чесно кажучи - погані. Якщо ви самі шукаєте роботу і домовляєтеся з роботодавцем, тоді можна розраховувати на гідні умови роботи. Житло треба буде шукати і оплачувати самостійно, що спричинить за собою додаткові витрати.
В цілому - Польща далеко не найкраща країна для заробітків, оскільки самі поляки їдуть в Європу, щоб заробити. Але величезний плюс - простота в трудової міграції до Польщі, сильна схожість мов, географічна близькість.
Поради від тростянчан які побували на роботах в Польщі:
1. Бажано знати розмовний польську мову.
2. Знайти роботодавця який згоден оформити запрошення на роботу ("освядченіе") на 180 днів.
3. Можливий пошук роботодавця за допомогою агенства (бажано польського).
Дуже зручно шукати роботу на польських сайтах вакансій: gazetapraca.pl, praca.gratka.pl, praca.pl
Найперше - це потрібно почати з бажання (як не банально звучить). Ви в першу чергу повинні поставити собі мету - для чого туди їхати ... Варіантів кілька - поїхати трохи заробити і світ подивитися, зависнути в Європі, вилізти з боргів ... У будь-якому випадку легко не буде! Ви як розсудливі люди повинні розуміти те що ви і тільки ви берете на себе відповідальність за ваше майбутнє, ви ризикуєте своїм здоров'ям, нервами, грошима ...
Ви їдете в чужу країну, де інша мова, інші закони, порядки і звичаї.
Ви повинні хоч мінімально бути готові до поїздки, збирати інформацію і навчатись всьому новому.
Ніхто за руку вас водити не буде, ні агенства ні хто інший, і виникаючі проблеми доведеться вирішувати в основному самому, і сподіватися тільки на себе !!!